3 falsuri ale deputatului Marcoci - Dosarul ANI în curs de examinare


Arina Spataru - Boris Marcoci

În ziua de 7 iulie 2021, la o emisiune de pe un portal de știri din Bălți, noul deputat ales, din frica de a nu-și pierde mandatul, Boris Marcoci a făcut mai multe declarații false referitor la persoana sa și la conflictul de interese pe care l-a avut pe parcursul anilor ca membru al Consiliului mun. Bălți.


Să o luăm de la capăt.


În ziua de 25 septembrie 2020, în calitate de deputată în Parlamentul R. Moldova, am solicitat de la Trezoreria de Stat să îmi prezinte informația privind contractele înregistrate la Trezoreria Nord pe BUAT Bălți și Fălești, pe perioada 01.11.2019 – până la acel moment, pe articolele: reparații curente, reparații capitale și procurarea combustibilului".


În ziua de 29 octombrie 2020, am primit răspuns de la Ministerul Finanțelor cu informația solicitată. În răspuns am găsit mai multe poziții în care apare firma consilieului Boris Marcoci. Ulterior, accesând site-ul primăriei mun. Bălți, am identificat că compania mai are un contact semnat cu Primăria mun. Bălți, în ziua de 12 mai 2020, în valoare de 12 775 231,04 lei. Totodată, la acel moment, firma mai câștigase un concurs de achiziții publice pentru „Reparația capitală a trotuarului pietonal din str.Alexandru cel Bun”, valoarea contractului 7 699 000 lei 00 bani.


Astfel, doar în decurs de un an, consilierul municipal, membru al Consiliul Economic pe lângă primarul mun. Bălți, membrul comisiei consultative de specialitate pentru gospodărie municipală, administrarea bunurilor și protecția mediului, membru al comisiei de toponime, etc. a câștigat doar din Bugetul mun. Bălți, aproximativ 30 milioane de lei. Acest lucru trezește suspiciuni.


Din această cauză, în ziua de 11 noiembrie 2020, m-am adresat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a fi efectuat să fie efectuat controlul respectării regimului juridic al conflictelor de interese și controlul respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, restricţiilor şi limitărilor ale cetățeanului Marcoci Boris.

Arina Spataru adresare ANI
Adresarea către ANI din 11 noiembrie 2020

În ziua de 26 noiembrie 2020, am primit răspuns de la ANI precum că „în temeiul prevederilor art.19 lit.b), art.31 alin.(1) și art.37 din Legea nr.132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, în privința dlui Marcoci Boris, a fost inițiată procedura de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.”

Răspunsul ANI privind inițierea controlului
Răspunsul ANI privind inițierea controlului

În luna Februarie, după 3 luni de zile din ziua adresării, în plină criză politică și pandemică și atunci când viziunile partidului pe care îl reprezentam și partidului din care face parte Boris Marcoci erau diferite, în presă a apărut sesizarea mea. Susținătorii partidului lui Boris Marcoci m-au acuzat că fac jocul lui „Dodon” atacând membrii partidului „oamenilor buni”. Cred că fiecare trebuie să răspunde după fapte, indiferent din ce partid face parte.


La emisiunea „Предвыборные встречи «СП»: PAS — Борис Маркоч” de pe portalul de știri esp.md, fiind întrebat de acest caz, invitatul a spus că are foaie că nu are nici un conflict și că este a 3-a adresare a mea către ani. Pentru a infirma aceste declarații, m-am adresat la ANI pentru a vedea mersul anchetei. În răspunsul dat de ANI, din 21 iulie 2021, se spune că „acest dosar se află în curs de examinare, aflându-se la etapa de colectare a materialului probator, prin urmare un act de constatare până la moment nu a fost emis.”


Raspuns ANI din 21 iulie 2021
Raspuns ANI din 21 iulie 2021

Astfel:

  1. M-am adresat o singură dată la ANI, în ziua de 11 noiembrie 2020;

  2. CNI nu a venit cu nici „o foaie” care să afirme ori să infirme că există un conflict de interese, deoarece ancheta este încă în curs de examinare, aflându-se la etapa de colectare a materialului probator;

  3. Suma contractului pentru reparația trotuarelor nu a fost de 3,5 milioane, cum afirmă Marcoci, ci 7,699 milioane de lei, aproape de două ori mai mult.

Mai jos puteți vedea secvența în care Boris Marcoci face declarațiile false. 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!