BUGETUL MUN. BĂLȚI 2022 - CEL MAI IMPORTANT DOCUMENT CARE TREBUIE CONSULTAT CU BĂLȚENII


Stimați bălțeni,


În ultima lună am organizat 16 întâlniri cu oamenii din sectoarele Cartierul Dacia, Carterul 8, Centru, str. Krîlov, str. Colesov, Autogara, Gara de Nord, strada Kiev, Bălțiul Nou, strada Sorocii. La fel, am contactat telefonic cele 60 de persoane, care au îndeplinit formularul și au solicitat să fie consultați pentru a participa la formarea bugetului municipiului Bălți pentru anul viitor.


Sunt deschisă să vin în orișice curte și să mă întâlnesc cu oamenii, care consideră că există probleme, ce nu pot fi rezolvate de ani de zile. Majoritatea au menționat problemele drumurilor, câinilor vagabonzi și a gunoiului din curțile și de pe străzile unde locuiesc drept cele mai importante.


Am aflat că pentru soluționarea problemelor date bugetul municipiului Bălți 2021 este epuizat. Cu părere de rău primăria n-a consultat cetățenii când a elaborat bugetul pentru acest an și nu a elaborat mecanismul de consultare pentru 2022.


Cred cu tărie că putem fi proprii manageri ai bugetului local. Așa cum, de exemplu, alegerea porțiunilor de drum care trebuie să fie reparate, este un drept al bălțenilor și nu al unui grup restrâns din consiliul local și primărie. În ultima luna am depus 13 petiții din partea a 15 comunități de cetățeni, după cum urmează:

 1. str. Păcii - 51 semnatari;

 2. Blocurile locative Suceava 1, 1A - 76 semnatari;

 3. str Sorocii și străzile adiacente - 94 semnatari;

 4. Str. și Strla Sereda - 26 semnatari;

 5. Blocul locativ Conev 34 - 26 semnatari;

 6. Blocul locativ Colesov 12 - 40 semnatari;

 7. Blocul locativ Colesov 6 - 49 semnatari;

 8. Blocurile locative Sf. Nicolae 1, 3, 5, 5a - 71 semnatari;

 9. Blocurile locative M. Viteazu 67, 71, Ștefan cel Mare 22 - 37 semnatari;

 10. Blocurile locative Bulgară 33, 35, 37 - 39 semnatari;

 11. str. A. Vlaicu - 14 semnatari;

 12. str. Krîlov - 160 semnatari;

 13. Blocurile locative Decebal 121/2A, 121/2, 121D, 121/3 - 54 semnatari.


Planificăm ca grupul creat de primărie pentru elaborarea bugetului 2022 să consulte toți oamenii interesați, așa cum spune legea, în privința modului de planificare a cheltuielilor. Consider că bugetul local este un bun comun și că împreună trebuie să decidem ce să facem cu el.


Răspunsul la prima petiție a primarului interimar denotă faptul că APL până în prezent nu a întreprins nicio măsură în vederea consultării cetățenilor pentru formarea bugetului pentru anul 2022.


Răspunsul primarului interimar la petiția locuitorilor străzii Păcii

Consider că acest răspuns depăşește în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor sale acordate prin lege. Sfidarea legii transparenței decizionale poate cauza daune în proporţii considerabile intereselor publice si drepturilor şi intereselor bălțenilor.


Bălțenii vor drumuri bune, un oraș curat și îngrijit!


Arina Spătaru,

acum activist civic.


Alătură-te comunității Viber pentru a fi la curent cu activitatea mea.

Cele mai bune decizii le pot lua doar dacă știu părerea dumneavoastră!


296 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!