colaborarea PD-PSRM – în Comisia parlamentară pentru administrație publică

Ieri, pe 20 noiembrie 2019 am avut posibilitatea din nou să vedem în acțiune colaborarea PD-PSRM – în Comisia parlamentară pentru administrație publică. Am prezentat proiectul de lege privind modificarea Legii Nr. 397/2003 privind finanțele publice, unde considerabil mărim bugetele locale. Colegul meu din Bălţi, ales în circumscripţia electorală uninominală, Alexandr Usatîi, cu ceilalți socialişti și democrați nu au susținut proiectul.

Pro au votat: 1 PDA + 2 PAS, Contra:1 Partidul „Şor”, Abținut: 2 socialişti + 2 democraţi.

Şi asta în timp ce aveam avizul pozitiv al Guvernului şi avizul pozitiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Ca urmare a modificărilor propuse, în anul 2020 bugetele locale şi-au putut suplimenta veniturile cu 595,5 mil. lei, din care 208,9 mil. lei din contul modificării cotelor la impozitul pe venitul persoanelor fizice şi 386,6 mil. lei din transferurilor cu destinaţie generală pentru echilibrarea posibilităţilor financiare.

CALM consideră că proiectul de modificare a Legii privind finanţele publice locale va contribui la consolidarea bazei de venituri ale autorităţilor publice locale şi, respectiv, a autonomiei financiare ca element crucial de asigurare a autonomiei locale. În acest sens se estimează, ca urmare a aprobării acestui proiect de lege, că bugetele autorităţilor publice locale se vor majora cu aproximativ 12%, implicit creşterea pentru autorităţile publice locale de nivelul 1 este de ordinul a 39%, creşterea fiind una echilibrată în funcţie de populaţia comunităţilor locale.

Odată cu includerea defalcărilor din impozitul pe veniturile persoanelor juridice în bugetele autorităţilor locale, se apreciază că dezvoltarea economică la nivel local se va realiza cu o intensitate sporită.

Aşadar, de la votarea pentru proiectul respectiv deputaţii PD plus PSRM s-au abţinut. S-au abţinut de la suplimentarea veniturilor localităţilor, care le-au votat. S-au abţinut de la autonomia financiară reală a lor. S-au abţinut de la dezvoltarea economică sporită în regiuni şi creşterea echilibrată a unităţilor administrativ-teritoriale. De ce s-au abţinut – întrebaţi-le voi, alegătorii, locuitorii municipiilor, oraşelor şi satelor R. Moldova. Eu cu colegii mei am votat pentru proiectul menţionat şi noi vom continua să promovăm interesele voastre, nu a coaliţiilor neformale cu interesele sale ascunse.

Dovada existenţei ultimelor este faptul, că împreună cu reprezentanta Partidului „Şor”, Reghina Apostolova, Preşedintele Comisiei Vasile Bîtca, deja menţionat Alexandr Usatîi, Chiril Tatarlî şi Corneliu Padnevici au votat împotriva aşa numitei Legi deoffshorizării. Asta în timp ce anterior PSRM a semnat angajamentul de a vota Legea respectivă în Acordul de colaborare cu PDA şi PAS.

Acest proiect presupune restricționarea participării companiilor înregistrate în offshore în sectorul public. Asta se răsfrânge asupra subiecților care creează aceste companii. Experiența din ultimul deceniu arată că firmele înregistrare în offshore, asupra cărora nu se aplică standardele de transparență internațională, au reușit să obțină o influență excesivă asupra deciziilor statului și asupra modului în care se administrează proprietățile publice.

Persoanele, care au votat contra, bineînţeles, au motivele sale pentru a nu introduce modificările respective. Motive au, dar n-au explicaţii. Trageţi concluziile, dragi concetăţeni!

Asta-i numai începutul „faptelor” noilor „apostoli”. Cum sunt ei, aşa şi împărăţia.


2 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!