Colindăm enoriașii bisericilor din Bălți!

Colindatul este un obicei stravechi. Cei dintâi colindători au fost păstorii, care au venit la Peștera luminată, unde S-a născut Pruncul Iisus și bucurându-se de acest semn ceresc și de glasul îngerilor, au vestit degrabă în cetatea Betleemului, minunea la care au fost martori.


Am decis să aducem în orașe tradițiile din lumea satelor, care ne-a oferit întotdeauna un exemplu de zestre spirituală. Acolo totul are altă valoare, sărbătoarea Nașterii Domnului este respectată cu sfințenie de fiecare în parte, iar tinerii, cu mic, cu mare, au datoria de a colinda pe la casele oamenilor, pentru a le ura de bine și sănătate.Aceste cântece deosebit de frumoase, colindele, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului.Prin colinde, care au la bază Biblia, se relatează în versuri întâmplările şi faptele ce au precedat Naşterea Domnului. Astfel, aflăm că „trei magi de la Răsărit spre stea au călătorit / şi-au mers până au stătut undâ era pruncul născut”. Aceştia i-au adus daruri: aur, smirnă şi tămâie. Colindele „O, ce veste minunată” şi „Steaua sus Răsare”, ne învaţă că Fecioara Maria naşte astăzi pe Mesia. În acelaşi timp, Naşterea Domnului este o împlinire a profeţilor: „Astăzi S-a născut Cel făr’ de-nceput cum au spus proorocii. Sfântul Evanghelist Luca relatează faptul că Fecioara Maria L-a născut pe Iisus în iesle, nemaifiind loc pentru Familia Sfântă în casele locuitorilor Betleemului.Suntem bucuroși pentru o primire frumoasă și un colac mare cu dulciuri. Astfel de "mulțumire a colacului" am avut la toate bisericile, unde am colindat și ele, la fel, sunt parte a tradițiilor populare.Când se întâmplă însă ca ceata de colindători să trunchieze colinda sau să o greşească, e sancţionată de gazdă, care taie din colacul pregătit. În vechime acest fapt reprezenta o mare ruşine şi atrăgea după sine concluzia că repertoriul de colinde nu a fost pregătit minuţios.


Se ajungea să se greşească într-atât, încât colacul să fie tot feliat de gazdă, iar mulţumitorul nu mai avea ce mulţumi sau aldui. În alte cazuri, însuşi gazda trunchia sau greşea colinda în mod intenţionat spre a stârni hazul colindătorilor, astfel încât ei înşişi tăiau din colac.


Noi am primit doar colaci întregi, fapt pentru care le mulțumim gazdelor, preoților parohi ai bisericilor din Bălți!

46 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!