CONFERINȚĂ DE PRESĂ CU PRIVIRE LA VICTIMELE INFRACȚIUNILOR CARE A AVUT LOC ÎN ULTIMELE SĂPTĂMÎNI!

Dragi concetăţeni! Specialiștii din domeniul mass-media şi a criminologiei știu foarte bine, că ştirile despre crimele săvârşite cu o cruzime deosebită, produc nu numai sistarea canalelor de YouTube, dar şi o creştere a numărului accidentelor şi crimelor în săptămânile ulterioare. Povestea binecunoscutului „efect Werther” este înfiorătoare şi ciudată în egală măsură. El reprezintă fenomenul psihologic prin care modul de mediatizare al unui comportament violent amplifică un șir de astfel de comportamente în societate.

Dar astăzi ne-am reunit nu pentru a confirma teoria, ci pentru a exprima condoleanțe rudelor victimelor infracțiunilor care au avut loc în ultimele săptămâni și pentru a solicita autorităților competente, să ia măsuri prompte și adecvate, pentru a aduce autorii crimelor în fața justiției și pentru a preveni noi focare de violență în diferite colțuri ale țării noastre.

În special, mă voi referi la cazul în care omorul a fost comis de o persoană angajată în forțele de ordine, un purtător de arme, misiunea căruia este să protejeze cetățenii Republicii Moldova, nu să-i omoare. Vorbesc despre cazul din satul Elizaveta, mun. Bălți, unde în seara de 14 ianuarie un carabinier a împușcat mortal un tânăr de 23 de ani.

Nu ne poate lăsa indiferenți și triplul omor din Bălți, victimele căruia s-au dovedit a fi doi bărbați și o femeie. Aceste trei persoane au fost ucise cu cruzime de către un oaspete, iar ca să ascundă crima, suspectul a dat foc locuinței. Toate victimele erau în floarea vieţii, precum sunt și ucigaşii lor. Societatea noastră, familia noastră numeroasă de concetăţeni suferă pierderi din toate părțile. Ce facem greșit? De ce oamenii sunt uneori atât de răutăcioşi, nu-și controlează acțiunile și își permit să se joace cu viețile altora? Poate de aceea că iau drept exemplu faptele celor care au rămas în libertate după comiterea unor astfel de crime sau unor crime şi mai grave?

Ori poate ei nu au pentru ce trăi decent, ca să rămână în libertate? În cazul crimei din Costești – fără asistență psihologică și cu experiență infracțională, ce obiective putea să-și stabilească un tânăr, care și-a bătut colegul până la moarte?

Sau poate că există ceva ce nu facem? Marele Solomon spunea: „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. În aceeaşi Carte este scris: „Cine seamănă nelegiuire, nelegiuire va secera şi nuiaua nelegiuirii lui este gata”.


Ce investim noi astăzi în mințile și inimile copiilor, alegătorilor, concetățenilor? Dacă semănăm ideea că cel care evită pedeapsa este şmecher şi bun de urmat, că cel care are mai mult succes în șahul criminal și în alte trucuri decât în administrarea rațională și corectă a statului, atunci secerăm furtuna fărădelegii în societate.

Din nou și din nou ne adresăm celor care guvernează Republica Moldova astăzi la toate nivelele: „ Amintiţi-vă, că prin exemplul nostru, prin modul în care reacționăm în situațiile de urgență în domeniul social, economic și altele, noi formăm un model de comportament pentru generațiile următoare!”

Republica Moldova nu-și poate permite și nu trebuie să -și permită luxul de a-și pierde cetățenii în timp de pace, mai ales în timpul sărbătorilor, din cauza inacțiunilor celor care pot și ar trebui să prevină decesele sus menţionate. Această responsabilitate nu se rezumă numai la cei care comit infracțiuni, ci și la cei care, prin pârghiile economice și sociale, îi înclină spre ideea că este o norma să decizi soarta aproapelui tău .

Astăzi este momentul să regândim această viziune. De un nou impuls, de o iluminare, dacă doriți are nevoie societatea noastră ! Și mecanismele, care să nu permită victime nejustificate. ar trebui să vină de sus. Fiat justitia şi lumea să fie salvată!


3 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!