OAMENI, ORAȘE ȘI SATE: Amendamente la bugetul anului 2021

În urma nenumăratelor vizite în teritoriu, în discuțiile cu locuitorii satelor și orașelor, am identificat foarte multe probleme care trebuie și pot fi soluționate imediat. Astfel am decis să înaintez o serie de amendamente la Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2021.


MUN BĂȚI


Această porțiune de drum se află în fața IPLT „B. P. Hasdeu” din mun. Bălți.

Zilnic profesorii, elevii și părinții lor sunt nevoiți să ajungă în instituția de învățământ parcurgând această porțiune de drum deteriorată. Este complicat să circuli pe acolocând este urcat, iar când plouă, accesul în curte pe poarta centrală este aproape imposibil. Odată cu reparația drumului, accesul tuturor va fi facilitat, iar drumul spre școală a elevilor va fi mai senin.Deși ultimii ani se vorbește tot mai mult despre egalitatea de gen, șanse și oportunități egale, recunoaștere a meritelor femeilor și bărbaților deopotrivă - acest lucru se întâmplă la scară mică, sporadic - la zile de naștere sau de comemorare.

Astfel, valorificarea potențialului feminin, nivelul de recunoaștere și recunoștință a femeilor lidere, rămâne unul scăzut, iar aportul, experiența, meritele femeilor active, cu nume marcante pentru țară, sunt umbrite, comparativ cu cele ale personalităților bărbați.

Acest fenomen se atestă atât în raport cu femeile contemporane, cât și față de cele, care au făcut istorie.

Regiunea de Nord a RM, inclusiv mun. Bălți, a oferit țării femei active, nume notorii, cu un puternic impact pentru istoria, limba, cultura țării noastre, femei care merită a fi apreciate la justa valoare, aportul lor fiind incontestabil și relevant pentru noi toți. Aici trebuie menționate nume ca: Leonida Lari, Ala Cupcea, Lidia Istrati, Eugenia Botnaru, Iza Kremer, Eugenia Maleșevschi, etc. Aceste nume se pliază foarte bine pe criteriile, aspectul, profilul Aleii Clasicilor din mun. Bălți.Problema deșeurilor în satul Elizaveta, mun. Bălți, este o problemă de ordin local, dar care are un impact pe termen lung devastator pentru locuitori. Achiziționarea și instaurarea tomberoanelor vor permite centralizarea deșeurilor de pe întreg teritoriul satului, astfel încât ele să nu ajungă pe străzi, spații publice, cât și pe câmpurile din împrejurimile satului.


RAIONUL FĂLEȘTI


Acoperișul grădiniței din satul Făleștii Noi, raionul Fălești se află într-o stare

deplorabilă. Reparația acestuia va avea urmări cu impact pozitiv asupra activității

grădiniței și asupra procesului de educare a copiilor care o frecventează.Casa de Cultură din satul Mărăndeni, raionul Fălești, este o adevărată fortificație a culturii sătești unde locuitorii satului și copiii lor păstrează tradițiile. Însă, în perioada rece a anului, frecventarea Casei este aproape imposibilă din cauza frigului. Iată de ce este necesară asigurarea încălzirii clădirii Casei de Cultură.Casa de Cultură din satul Taxobeni, raionul Fălești, este un centru de cultură la care locuitorii satului țin foarte mult. Activitățile din casă sunt perturbate de starea deplorabilă a acoperișului. Reparația acestuia le va permite sătenilor să valorifice Casa de Cultură la un alt nivel, fără a fi nevoie să se confrunte cu problemele pe care le au în prezent: mucegai pe pereți de la scurgerile de apă, frig în perioada rece a anului, etc.


RAIONUL RÎȘCANI


Lipsa unui sistem calitativ de canalizare în orașul Rîșcani este o problemă gravă cu care se confruntă locuitorii orașului. La această etapă, există un proiect tehnic pentru canalizare, însă în bugetul local nu există resurse necesare pentru a demara lucrările. O dată cu schimbarea sistemului de canalizare, oamenii vor fi scutiți de multe griji, cum ar fi reparații continue a sistemului, scurgerea clandestină a murdăriei în mediul unde ei locuiesc, etc.Locuitorii satului Zăicani, raionul Rîșcani, se confruntă zilnic cu lipsa trotuarelor amenajate pe teritoriul satului. Această lipsă pune în pericol viața pietonilor care, neavând porțiune de drum sigură pentru deplasare, sunt nevoiți să se deplaseze pecarosabil, iar numărul autoturismelor care circulă pe drumurile din sat sunt în creștere.

Astfel, pentru siguranța tuturor participanților în trafic, este necesară amenajarea

trotuarelor care, pe lângă siguranță, va oferi și un aspect prielnic satului.Locuitorii satului Alexăndrești, raionul Rîșcani, se confruntă cu lipsa apei potabile calitative în gospodăriile lor. Această problemă poate fi soluționată prin construirea unui apeduct la nivel de localitate. Pentru ca apeductul să fie construit, este necesar elaborarea proiectului lui. Astfel, prin elaborarea proiectului de apeduct din Alexăndrești, se pun bazele soluționării problemei fundamentale ale locuitorilor satului.


RAIONUL SÎNGEREI


Locuitorii orașului Sîngerei se confruntă cu insuficiența tomberoanelor de colectare a deșeurilor. Această lipsă duce la poluarea orașului și a câmpiilor din împrejurimi. Pe termen lung, poluarea mediului are urmări grave asupra calității vieții locuitorilor orașului. Achiziționarea și instaurarea tomberoanelor vor permite centralizarea deșeurilor, astfel încât ele să nu ajungă pe străzi, spații publice, cât și pe câmpurile din împrejurimi.Problema deșeurilor în satul Rădoaia, raionul Sîngerei, este o problemă de ordin local și care are un impact pe termen lung devastator pentru locuitori și mediu.

Achiziționarea și instaurarea tomberoanelor vor permite centralizarea deșeurilor de pe întreg teritoriul satului, astfel încât ele să nu ajungă pe străzi, spații publice, cât și pe câmpurile din împrejurimile satului.

 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!