Raportul activității deputatei Arina Spătaru pentru anul 2019

Bună ziua, dragi prieteni!


În ajun de sărbători, la sfârșit de an, vin în fața voastră cu rezultatele muncii mele timp de un an. A fost un an cu multe reușite, cât pentru mine și întreaga mea echipă a Platformei Demnitate și Adevăr, atât și pentru R. Moldova.


Totul a început în decembrie 2018, când am fost înregistrată pe lista candidaților Blocului Acum Platforma DA și PAS la alegerile din 24 februarie 2019, atunci când mi-ați oferit votul și încrederea dumneavoastră pentru un mandat de parlamentară. În acea perioadă, vizitând toate cartierele mun. Bălți, cât și mai multe sate din raionul Sîngerei, am cunoscut multă lume bună, sinceră și dornică de o viață mai bună la ei acasă.


Alături de cei 25 de deputați din blocul ACUM, în data de 8 iunie 2019, fiind susținută de voi, dragi prieteni, am obținut majoritatea parlamentară și printr-un vot situativ, am dat jos regimul oligarhic. Datorită vouă, datorită faptului că voi ați ales oameni integri și onești în Parlament, Republica Moldova a obținut o victorie zdrobitoare asupra sistemului corupt, care a supus o întreagă țară. Ați spus „jos mafia” și ați alungat penalii din țară. Acest lucru îl consider o mare victorie pentru o Moldovă Europeană prosperă, în care să vrei să trăiești!

Ambasadori ai țărilor Europene, ai SUA, ai Rusiei, cetățenii acestor state precum și moldovenii stabiliți peste hotare – toți se bucurau alături de noi. Tot alături de dumneavoastră am votat un Guvern pro european, care a condus țara promovând interesele oamenilor, care s-a dovedit a fi cel mai reformator în ultimii 30 de ani de independență și care a primit înalta apreciere a partenerilor noștri externi, restabilind finanțările înghețate în 2018.


După o perioadă scurtă de consolidare a noii guvernări, am fost aleasă membră a comisiei parlamentare pentru administrație publică, unde îmi exercit activitatea până în prezent. În ziua de 3 iulie 2019, am înregistrat în Parlamentul R. Moldova Proiectul de Lege nr. 100 privind Statutul mun. Bălți. Pentru că suntem al doilea municipiu după numărul locuitorilor și ne aflăm pe locul II în calitate de contribuabili la bugetul de stat, consider că autoritatea publică centrală a acordat puțină atenție și foarte puține resurse financiare pentru o dezvoltare durabilă a mun. Bălți. Iată de ce, pe lângă alte articole ce prevăd consolidarea autorității publice locale, am solicitat în Proiectul de Lege privind Statutul mun. Bălți o majorare a bugetului local, ce ar oferi autonomie financiară și o viziune clară de dezvoltare a municipiului.


Din 1 octombrie 2019, alături de colegii mei din Platforma DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu, am promovat proiectul nr. 214 de modificare a legii finanțelor publice, unde am solicitat mărirea bugetelor locale a tuturor unităților administrativ teritoriale și anume:


- Pentru bugetele satelor și comunelor - 100% din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective; - Pentru bugetul mun. Bălți – 50% din volumul total colectat pe teritoriul municipiului Bălți; - Transferurile cu destinație generală să fie efectuate din fondul de susținere financiară și să conțină 10% din impozitul pe veniturile persoanelor juridice.

Astfel din anul 2020, toate localitățile din R. Moldova vor avea bugete locale mai mari. Și doar dumneavoastră, dragi prieteni, alături de aleșii locali, veți decide cum să distribuiți aceste majorări.


De exemplu, Bălțenii, datorită acestei modificări, vor avea cu 6 milioane lei mai mult în bugetul local, în comparație cu anii trecuți. Pentru locuitorii satului Elizaveta am o noutate: datorită amendamentului meu, înaintat către bugetul de stat, veți avea 200 mii lei plus în bugetul local pentru proiectarea integrală a apeductului și canalizației din sat.


În luna septembrie și octombrie, am participat în campania electorală pentru alegerile locale generale. Pe lângă mun Bălți, am vizitat zeci de sate din Glodeni, Râșcani, Fălești, Florești, Soroca, acolo unde m-am întâlnit și cu dumneavoastră, cei care mă urmăriți. Mi-am ajutat colegii mei din Platforma DA, candidati la fuctiile de primari, consilieri locali, raionali să-si prezinte programele electorale. Vă mulțumesc pentru faptul că i-ați susținut și le-ați oferit încrederea pentru a promova interesele localității dumneavoastră. Datorită susținerii dumneavoastră avem doua membre în consiliul municipiului Bălți: Elena Bordianu și Mariana Spatari și un membru al consiliului satului Elizaveta: Valeriu Tăbîrță.


Dintre proiectele sociale, cartea de vizită a comunității de femei din Bălți pe care o reprezint, aș menționa doua evenimente de binefacere, orientate spre solidaritate, mobilizare și implicare:

- Târgul de Florii, organizat în aprilie 2019 împreună cu un grup de părinți cu copii cu autism, care a pus bazele unei asociații imperios de necesare pentru Bălteni. Mă bucur enorm că la finele anului Asociația Hope Autism a fost înregistrată oficial, cu un sediu și cu un plan de acțiuni bine definit; - Al doilea proiect de binefacere, Magia din Cutia pentru Pantofi, a obținut în toamna anului 2019 titlul de istorie de succes la feminin și inclus in antologia istoriilor de succes din 2019 in RM. Pe lângă acest fapt, magia a devenit un proiect în acțiune și de durată. Mă bucur să aducem bucurii familiilor cu copii cu nevoi educaționale speciale!


Prieteni, anul 2019 a fost anul speranței și al înnoirii:

- O nouă clasă politică; - Noi parlamentari; - Un nou Guvern; - Noi primari și consilieri; - Noi proiecte; - Noi aspirații!


Și pentru că la finele anului în politica moldovenească a fost posibilă răsturnarea celui mai proeuropean guvern, vin către voi prieteni cu mesajul: Democrația este un proces continuu, nu un rezultat. Oamenii au înțeles că există politicieni care au demonstrat că nu se țin de funcții și sunt gata să lupte pentru democrație în continuare. Demiterea unui guvern nu e situație unică. Important este ce se va petrece după: oprim procesul de democratizare sau tragem concluzii din tot ce s-a petrecut în ultimele luni și mergem mai departe.


Anul 2020, va fi anul consolidării și al dezvoltării. Așa cum am fost tot timpul alături de voi, voi fi și de acum încolo:

- de marți până vineri în Parlament, la locul de muncă; - de sâmbătă până luni voi fi în audiență în localitățile voastre. Sper să mă invitați la cât mai multe evenimente organizate de dumneavoastră.

Mi-ar plăcea să ne revedem cât de repede posibil în anul care vine.


În legislativ, planific să promovez în continuare Proiectul de Lege privind Statutul mun. Bălți și inițiative pentru susținerea familiei, a producătorului autohton și a micului business. Și desigur, alături de colegii mei din comisia pentru administrare publică, vom purcede la legea privind reforma administrativ teritorială.


Scopul meu va rămâne în continuare lupta pentru drepturile voastre, dragii mei alegători.


Voi munci în continuare pentru oameni și voi promova interesele lor.


Друзъя, Осталось только пожелать остальным депутатам от Бельц обьединить усилия с местными органами власти во благо родного города. Конкуренция не уместна, когда из-за неё страдают люди, дорогие сердцу. Пока мы трудимся в Кишиневе, наши близкие остаются в Бельцах, и если мы не будем продвигать интересы бельчан, никто другой за них не заступится.

Ну и напоследок: Бельцы достойны большего, а бельчане – лучшего.

Vă urez la mulți ani și să fiți fericiți de sărbători!48 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!