Satul Răuțel - la hotarul dintre Fălești și Bălți


satul Răuțel Fălești - Arina Spătaru

În ziua de 1 martie 2021, am întreprins vizite de informare în 3 primării din preajma mun. Bălți. Alături de mine a fost și membra Consiliului mun. Bălți, Elena Bordianu. Una dintre primăriile vizitate de noi a fost și primăria satului Răuțel, r. Fălești.


Satul Răuțel, r. Fălești, se află exact la marginea mun. Bălți. Localitățile sunt despărțite de podul de la Molodovo (cartier din Bălți). Cu toate acestea, locuitorii satului sunt nevoiți să meargă tocmai în or. Fălești pentru consultații medicale, accesarea serviciilor disconcentrate, etc.


În 2017, Consiliul satului Răuțel a decis demararea procesului de transfer a satului Răuțel din componența raionului Fălești, în componența mun. Bălți. De atunci până în prezent acest proces, din diverse motive, a fost stopat.


După vizita noastră, Elena Bordianu, în urma demersurilor necesare efectuate, a obținut includerea subiectului „Cu privire la modificarea hotarelor mun. Bălți prin transferul satului Răuțel din componența r. Fălești în componența mun. Bălți” la ședința Consiliului Municipal Bălți, din data de 6 aprilie 2021.Am propus inițierea consultărilor publice pentru a afla părerea cetățenilor mun. Bălți cu privirea la transferul s. Răuțel în componența municipalității.

Argumente:

  1. Pentru rezolvarea unei probleme, oamenii din Răuțel parcurg peste 20km, ceea ce le ia timp, resurse și asta în timp ce se află la hotar cu mun. Bălți;

  2. O bună parte din locuitorii satului muncesc, se tratează, procură alimente, își fac studii în mun. Bălți, ceea ce denotă accesibilitatea pe care și-o doresc ca oportunitate pentru un trai decent;

  3. S. Răutel este un exemplu în atragerea fondurilor de investiții, despre aceasta vorbesc drumurile, edificiul primăriei, școala, grădinița - ceea ce demonstrează capacități excelente organizatorice și de gestionare a resurselor. Desigur, r. Fălești este interesat să aibă în componența sa o astfel de localitate, dar noi știm care este esența de facto a raioanelor - să mențină guverne și să îngenuncheze primarii care găsesc soluții pentru dezvoltarea comunității și asigurarea condițiilor de viață mai bună pentru cetățeni;

  4. Transferul s. Răuțel ar crea precedent pentru alte localități, care se află la hotar cu mun. Bălți și care își doresc să fie parte a municipalității. Din acest proces mun. Bălți ar avea doar de câștigat – fortificarea localității și creșterea oportunităților de dezvoltare economică a municipalității - mun. Bălți poate deveni un HUB regional pentru dezvoltare a afacerilor și, respectiv, creșterii bunăstării locuitorilor municipiului.


La ședință s-a propus modificarea proiectului de decizie, pe motiv că, în 2017, s-a trecut o dată prin procesul de consultare publică, drept argument fiind decizia pozitivă a CL Reuțel. Procesul a fost stagnat de poziția CR Fălești, care la acel moment considera inoportun transferul s. Reuțel în componența mun. Bălți.


Astfel, la ședința din 06.04.2021, ca urmare a discuțiilor, s- a venit cu propunerea ca din partea Consiliului mun. Bălți să fie înaintat un demers către CR Fălești de a pune pe ordinea de zi această întrebare.” - Elena Bordianu, membră a Consiliului Municipal Bălți.Decizia Consiliului Răuțel
.pdf
Download PDF • 372KB
Decizia CR Fălești
.pdf
Download PDF • 589KB

Alătură-te comunității Viber pentru a fi la curent cu activitatea mea de parlamentară. Cele mai bune decizii le pot lua doar dacă știu părerea ta!

 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!