TÂRGUL DE MĂRȚIȘOARE DIN PARLAMENT

Astăzi onorăm Mărțișorul, aceasta bijuterie împletită cu un fir alb-rosu, pe care-l vom oferi pe 1 martie persoanelor dragi.


Tradiţia martisorului este inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO și este sărbătorită, cu unele diferențe, dar în același spirit în mai multe țări ca România, Republica Moldova, Macedonia, Bulgaria. Decizia de a include mărţişorul în lista patrimoniului imaterial al UNESCO a fost luată de Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Iată de ce am considerat important să începem din Parlamentul Republicii Moldova să dăm start sărbătorii mărțișorului, cu invitarea celor, care perpetuează aceasta tradiție cu eforturi inimaginabile, mai exact artizanii și meșterii populari.

Le sunt recunoscătoare lor pentru tot ce fac pentru a păstra și transmite acesta tradiție urmașilor noștri. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Republica Moldova tot femeile și fetele în mare parte le confecționează, iar prezența bărbaților-meșteri populari demonstrează aceasta regula. Mă bucur că am putut promova lucrările acestora, oferindu le posibilitatea să câștige și un ban.

Organizarea acestui târg a fost posibilă cu suportul și implicarea fetelor: angajatele Parlamentului. Iată așa ne-a unit primăvară, iar dovada acesteia este faptul că mărțișoare au procurat toți deputații, indiferent de culoarea politică.
În plenul Parlamentului am oferit în dar câte un mărțișor deputaților cu îndemnul la unitate și să nu uităm că oamenii ne au trimis în parlament sa le asiguram o viață mai bună.

74 afișare
 

Ai o problemă?

 SCRIE O 

     PETIȚIE!